Det finnes en rekke tilstander i øyelokkene som vil kreve undersøkelse og behandling av øyelege.

Med årene blir øyelokkshuden slapp og øyenbrynene synker noe ned. Det blir da overskudd av hud som legger seg over øyevippene som en skyggelue, og dette kan begrense sidesynet. Hos enkelte så mye at det kan gå ut over for eksempel bilkjøringen. Mange går og løfter pannen og øyebrynene for å få et åpnere blikk og dette gir igjen slitenhet og hos enkelte hodepine.  Alle disse aldersforandringene kan opereres med godt resultat og ved Blikk Øyeklinikk har vi dyktige kirurger som kan bistå med dette.

Medfødt hengende øyelokk (ptose) kan være kosmetisk skjemmende, og dersom øyelokket dekker halve pupillen eller mer, vil det hindre normal synsutvikling. Behandlingen er kirurgisk.

Hos eldre personer kan nedre øyelokk vrenge seg innover (entropium) eller utover (ektropium). Det hender også at de øvre øyelokk faller noe ned hos eldre (senil ptose).

Øyelokkshuden er utsatt for en rekke forskjellige svulster, både godartede og ondartede. De fleste er heldigvis godartede. Generelt er det enklest å fjerne en liten svulst, slik at man bør ikke vente for lenge før man søker hjelp dersom man får enn kul på et øyelokk.