“Fluer” i synsfeltet, floaters eller «mouches volantes», skyldes små fortetninger i glasslegemet som fyller opp øyehulrommet. Det kan fremstå som prikker, streker, rumpetroll, spindelvev eller klumper.

Størrelsen på disse avgjør hvor stor skygge de lager på netthinnen og dermed hvor stor forandring man ser. Siden de ligger inne i glasslegemet som er en gele, beveger de på seg med øynene. Det er karakteristisk at hvis man prøver å se rett på dem så sklir de unna. De er lettest å se mot en hvit bakgrunn og kan være på et eller begge øyne. Det forekommer oftere med økende alder og blant nærsynte.

Tilstanden er som oftest en aldersforandring og således et normalfenomen. Det kan imidlertid også ha sammenheng med øyesykdommer som rift i netthinnen, netthinneløsning, blødning i glasslegemet eller betennelsestilstand inne i øyet. Har man derfor mye uklarheter, kommer de plutselig, har man samtidig lysglimt, opplevelsen av at en gardin trekkes inn fra siden i synsfeltet, smerter, lysskyhet eller andre tilleggsplager, bør man bli undersøkt av øyelege.

Nyoppståtte ”fluer” i synsfeltet kan være til plage, spesielt når fortetningene ligger sentralt. Hvis det ikke er annen bakenforliggende årsak vil de som oftest etter hvert legge seg mer perifert, hjernen venner seg til det og man blir mindre plaget over tid. Er man ekstremt plaget kan man gjøre vitrektomi og fjerne glasslegemet, men det gjøres lite i Norge på denne indikasjonen. Noen steder i utlandet gjør man laserbehandling på fortetningene.